Börja med att tömma hela kylskåpet på mat och stäng av kylen så att ingen energi slösas i onödan medan du tvättar den. Passa på att slänga överbliven eller bortglömd mat (som ofta ligger längst bak på hyllan eller i botten på lådan).
Matförvaring
Maten du vill behålla kan du antingen ställa i en låda utomhus om det är tillräckligt kallt. I annat fall kan du fylla din kylväska som annars hänger med till picknicken och ha i några kylklampar. Om du inte har kylklampar eller kylväska kan du istället använda isbrickor som du lägger i fryspåsar och knyter om tätt och sedan lägger i stora plastpåsar tillsammans med maten. Ställ sedan påsen på det kallaste golvet eller platsen i hemmet.
Beroende på hur stort ditt diskho är, kan du antingen fylla det eller ditt badkar upp till ungefär en tredjedel med varmt vatten (i annat fall får du använda duschen). Varmt vatten, istället för kallt, gör att smuts och matrester löses upp enklare. Häll i några teskedar bakpulver, lite vinäger samt diskmedel. Skulle du inte ha bakpulver och vinäger hemma kan det räcka med diskmedel.
Observera att du alltid häller i diskmedlet efter att du fyllt på med vatten. Skulle du hälla i diskmedlet före vattnet skummar det alldeles för mycket och du kan få ännu mer att städa upp, och det vore ju onödigt.
Använd gärna miljövänligt diskmedel. Grumme diskmedel är miljömärkt med Svanen och är snällt mot naturen och dina händer. Dock är det ändå bra om du även använder handskar när du diskar. Vi rekommenderar att du använder diskhandskar gjorda av nitril som är fria från latex och PVC. Annars är ett bra tips att ha på sig tunna bomullshandskar undertill oavsett vilka diskhandskar man använder.
Ställ ned plastlåda i den vattenfyllda diskhon eller badkaret. Använd en disksvamp eller trasa (eller duschmunstycke) för att hälla på vatten på lådan. Häll på diskmedel på disksvampen och skrubba av hela lådan tills alla fläckar och matrester är borta. Skölj av med ljummet vatten och torka av med en ren trasa, handduk eller hushållspapper. Upprepa processen för varje kylskåpslåda och hylla. Glöm inte de små hyllorna i kylskåpsdörren!
Här räcker det oftast att spraya med allrengöringsmedel kring väggarna och på botten av kylen. Vi rekommenderar att du även här använder en spray som är skonsam mot miljön. Grumme har en speciell spray för just kök som funkar fint! Skrubba med en fuktig svamp tillsammans med lite diskmedel. Torka av med hushållspapper eller en disktrasa.
Att tvätta frysen sker på liknande sätt som kylen. Är det är minusgrader ute kan du alltid ställa dina matvaror på balkongen eller terrassen. Annars kan du linda om matvarorna i tidningspapper och lägga i en plastpåse tillsammans med kylklampar eller isbrickor i tätt stängda fryspåsar.
Börja med att stänga av frysen och lägg en stor handduk (eller flera mindre) på golvet intill fryskanten. Se till att skydda eventuella trälister eller annat som kan ligga i närheten. Om golvet är av trä eller annat känsligt material är det bra att lägga en avfrostningsduk undertill så att golvet inte förstörs i processen. Trä sväller av vatten och andra fuktskador kan orsakas.
Du kan påskynda avfrostningen genom att hacka bort isbitarna och hälla varmt vatten i plastlådorna. Använd inte hårfön! Det bör inte ta mer än 2-3 timmar tills frysen är avfrostad.
När frysen är helt fri från is och frost är det dags att ta fram rengöringssprayen igen – spraya, skrubba och torka, precis som med kylen. Du rengör lådorna likadant som för kylskåpet. Krama ur handdukarna från golvet och torka av.
Klart! Lägg tillbaka alla matvaror och använd kyl och frys som vanligt igen – denna gång utan svindlande stank eller isbeläggningar som gör det svårt att öppna fryslådorna.
Behöver du en helgenomgång och tvätt av alla vitvaror, kanske? Då är det bättre du anlitar oss! Haynes städfirma städar och tvättar hela ditt kök, och även resten av ditt hem, från topp till tå!