I denna artikel får du en steg-för-steg guide till hur man putsar fönster, samt några råd om vad man bör tänka på.

Så här tvättar du dina fönster gnistrande rena:

Förbered

Du behöver följande material för att putsa fönster:

 1. Hink
 2. Diskmedel eller fönstersåpa
 3. Tvättsvamp
 4. Eventuellt ättika
 5. Mikrofibertrasa
 6. Fönsterskrapa
 7. Ev. en gammal handduk

Smutsigt fönster

Det är dags att kunna se ut igen!

Tvätta

 1. Lägg en gammal handduk precis nedanför fönstret. På så vis absorberas vatten, skum och smuts direkt. Det är ingen fara om du inte skulle ha en handduk, men den underlättar städningen
 2. Häll i varmt vatten i din hink, upp till ca hälften
 3. Häll i ett par matskedar diskmedel (undvik för mycket skummande genom att hälla i diskmedlet i hinken efter att du hällt i vattnet)
 4. Fukta tvättsvampen, dra och gnugga den över fönstret, helst med den mjuka sidan för att undvika onödiga små skrapor. Den hårdare sidan kan användas vid tuffare fläckar
 5. Häll på diskmedel direkt på svampen och tvätta bort envisa fläckar

Torka

 1. Håll handtaget av fönsterskrapan i en ca 45 graders nedåtlutandes vinkel
 2. Dra fönsterskrapan uppifrån och ända ned med ett stabilt tryck mot fönstret. Börja längst upp i ett av hörnen
 3. Torka av fönsterskrapan för varje gång innan du ska dra den på nytt
 4. Dra fönsterskrapan intill förgående avtorkade del av fönstret och jobba dig mot andra sidan
 5. Torka av de sista dropparna och eventuella efterlämnade spår av putsningen med microfibertrasan eller hushållspapper.

Image text: Även de små kan tycka det är kul att putsa fönster!

Tips!

 • Använd hellre fönstersåpa när du ska putsa fönster om du har möjlighet till det. Den är ganska lik diskmedlet men till skillnad innehåller fönstersåpan inte olja. Oljan i diskmedlet kan fastna som en tunn genomskinlig hinna över glaset som snabbare drar till sig damm och smuts igen.

Ibland kan det vara svårt att få tag i fönstersåpa, och då funkar det näst bästa medlet också bra; diskmedel – gärna en snäll variant som t ex från Grumme:

Image text: Svanenmärkt, dermatologiskt testat, veganmärkt och återvunnet plast för flaskan gör Grumme diskmedel till en lättvald favorit. Drygt 2 ml räcker till 5 liter vatten.

 • Grumme fönsterputs. Även mellan fönsterputtsningarna kan det vara bra att då och då torka av damm och smuts tillsammans med detta medel. Använd även till att torka av speglar och andra skinande ytor som du vill ska skina extra fina!

Barn som putsar fönster

Grumme Fönster – för skinande glasytor

 • Undvik ränder på dina fönster genom att putsa med ättika, som är ett gammalt husmorknep. Spraya lite på en torr eller fuktig trasa och torka av.
 • Ett annat knep för att få bort sudd eller ränder är att knyckla ihop ett tidningspapper och gnugga över glaset eller spegeln.

Vi kommer och hjälper dig!

Ifall du bor i Göteborgsområdet har du tur för då kan Haynes städfirma komma och putsa fönster hos dig. Om nu har en stor villa eller ett kontor rekommenderar vi starkt att du anlitar proffs som gör det kontinuerligt. Du sparar otroligt mycket tid på det! Hör av dig till oss så berättar vi gärna mer.

Läs mer:

Städa ur kyl och frys

Fönsterputs i Göteborgsområdet

Kontakta Haynes
Cleaning AB