Ta bort fläckar på mattor

Hur exakt man rengör fläckar på mattor varierar givetvis beroende på material och vad exakt det är man spiller. Det finns dock en rengörningsprocess som brukar funka för de flesta mattor och spill

Spillt kaffe på matta

Absorbera fläcken direkt

När fläcken är helt färsk gäller det att vara snabb med att försöka absorbera så mycket som möjligt innan den torkar in. Detta gör du enklast med hushållspapper eller  en torr kökshandduk. Dutta istället för att gnugga för bästa effekt. Om du gnuggar blir det gärna värre och smetas ut mer än det absorberas.

Lägg på rengöringsmedel

När så mycket som möjligt av fläcken är absorberad lägger du på mattrengöringsmedel. Det kan även funka med att strö bikarbonat över fläcken eller blanda två matskedar salt i 1,25 dl vitvinsvinäger och häll på. Låt medlet verka i en timme och sug sedan upp med dammsugare.

För fläckar som har suttit ett tag och torkat in, eller bara inte ger med sig efter att du prövat med bikarbonat, salt och vitvinsvinäger eller rengöringsmedlet du har hemma kan det vara dags att introducera ett starkare medel – Vanish: Clean Carpet & Home Textile. Denna produkt är en av de allra bästa på marknaden som trollar bort fläckar snabbt och enkelt!

Stearin, tuggummi, choklad & godis

Ja, du förstår säkert vad dessa har gemensamt. När det hamnat på mattan gör de allt för att få stanna. De sätter sig som iglar på textilfiber och är svåra att bli av med. För att få bort dem ser du först till att fläckens område är så torrt som det bara går. Sedan tar du fram en påse med is i och kyler ner fläcken tills den stelnar. När den äntligen är stel använder du en kniv eller skrapa och slipar med den bort fläcken så mycket som möjligt. Dammsug efteråt för att få bort eventuella rester.

Hund på matta

Tips från husmor!

För att få bort fläckar av mörkt vin eller saft finns ett gammalt husmortips som använts länge. Du tar bort fläcken genom att hälla över vitt vin eller sodavatten som neutraliserar och tar bort den. Börja med att spraya lätt och dutta sedan med hushållspapper eller en kökshandduk.

Massor av fläckar – hjälp!

Har du kanske haft fest hemma eller var barnen extra energiska i lekarna och det nu är fläckar överallt? Ingen fara, vi på Haynes städfirma hjälper dig gärna. Hör av dig till oss så kommer vi och ser till att ditt hem bokstavligen blir fläckfritt!

Läs om fler städtips här:
Tvätta kuddar
Putsa fönster
Rengör spisfläkt

Kontakta Haynes
Cleaning AB