Smutsig spisfläkt kan innebära brandrisk

Det är lätt hänt att man skjuter upp att rengöra sin spisfläkt, eller så blir det inte av alls. En igentäppt och smutsig spisfläkt fungerar betydligt sämre, men det är inte det värsta problemet. Den kan också innebära brandrisk.

Skulle även den minsta eldslågan uppkomma när du lagar mat – om du t ex friterar något, glömmer grytan på spisen, eller bara råkar bränna din mat kan det räcka för att ta fyr. Elden sprids kvickt genom den fettfläckade fläkten och genom fläktkanalen. Har man riktig otur kan det spridas till andra delar av huset också. Bor du i lägenhet blir grannarna inte särskilt glada.

Det kan även vara så att fettbeläggningar från fläkten smälter och droppar ned i grytorna och stekpannorna medan du lagar mat, vilket inte är så fräscht. Hamnar dropparna på de heta spisringarna kan det fatta eld. Det krävs inte många sekunder innan dessa varma droppar blir till eldslågor och faran är framme.

En ren och välfungerande fläkt gör alltså inte bara att hela ditt hem inte luktar matos utan är även en säkerhetsfråga. Härnäst går vi igenom steg för steg hur vi tvättar spisfläkten och filtrena.

Rengör spisfläkt

Att rengöra spisfläkten kan vara utmanande och en ganska tråkig uppgift. Dock är den som all annan rengöring och städning väldigt nödvändig. Du märker att spisfläkten behöver rengöras när den inte drar upp matos lika bra längre. Filtret kan även vara klibbig och fettbeläggningar i gula eller bruna färger bildas. Filter på spisfläktar kan vara lite olika beroende på modell. Här går vi igenom hur man rengör de vanligaste modellerna

  1. Stäng av elen till fläkten.
  2. Se till att hela fläkten är torr innan du börjar ta isär delarna.
  3. Ta ut filtret och eventuella kolfilter.

Ta ned fläkthjul och insugningsring  

Rengör filtret

  1. Koka upp vatten, ättika, diskmedel och bikarbonat i en kastrull.
  2. Lägg filtret på en plåt eller liknande och häll över det kokade vattnet så att det täcker filtret helt.
  3. Pudra på bikarbonat så att det täcker hela filtret.
  4. Låt stå i helst ca 1 timma.
  5. Spraya på rengöringsmedel, t ex Grumme Kök som är en miljömärkt spray och skrubba med en diskborste.
  6. Skölj med varmt, gärna hett, vatten.
  7. Om du är helt nöjd kan du låta filtret lufttorka eller torka av det med en trasa. I annat fall kan du lägga in det i diskmaskinen och låta det tvättas i hög temperatur. OBS! Ha inte i porslin eller annat samtidigt. Bäst är om det får tvättas separat.

Ifall du tvättar filtret innan det hunnit bli riktigt skitigt kan det räcka med att tvätta det i diskmaskinen. Kolla dock först med din diskmaskinsleverantör om diskmaskinen är lämpad för att tvätta fläktfilter.

Rengör kolfilter

På kolfilterfläktar finns två olika filter, ett kolfilter och ett fettfilter. Kolfiltret sitter separat ovanpå fettfiltret som sitter rakt ovan spishällen och är det man kan ta på utifrån. Kolfiltret rengör luften innan den kommer ut i köket igen då denna typ af fläkt använder sig av återcirkulation. Du tar loss kolfiltret genom att hålla in knapparna och dra loss det försiktigt. Rengör med en fuktig svamp utan rengöringsmedel. Sätt tillbaka filtret när du är klar.

Resten av fläkten

Spraya på med rengöringsmedel och skrubba med en fuktig svamp tillsammans med diskmedel. Torka av med hushållspapper om där är mycket fett, i annat fall kan du använda en disktrasa.

Fläktfilter och kolfilter bör rengöras ca 3-4 gånger om året – en gång per årstid är en bra tumregel. Är du väldigt glad i att laga mat och gör det oftare än vanligt kan det vara bra att tvätta det oftare än så. Se till att alla delar av fläkten är rena och torra innan du sätter tillbaka dem på sin plats.

Behöver du annat än fläkten rengjord? Kanske behöver hela köket en rejäl genomgång? Kontakta oss på Haynes städ så kommer vi och löser det!

 

Kontakta Haynes
Cleaning AB