Tvätta kuddar – hur gör man egentligen? Städtips från Haynes städfirma

Det är dags att tvätta dina kuddar men du är lite osäker på exakt hur, vilket medel man bör använda och hur man enklast torka. Vi går stegvis igenom hur du går tillväga för att smidigt får dina kuddar rena och fräscha igen!

Hur tvättar jag mina kuddar?

Här kommer en steg-för-steg beskrivning om hur du går tillväga för att tvätta dina kuddar (innehåll + ytskiktet):

Förbered

 1. Trä av eventuellt örngott. Tvätta örngottet separat om tygmaterialet och färgen skiljer sig från din kudde.
 2. Max två kuddar. Om du använder en normalstor tvättmaskin är det säkrast att endast lägga in två kuddar.
 3. Rätt temperatur. Detta är superviktigt att det blir rätt temperatur; 60 grader celsius gör kuddarna riktigt rena och dessutom fria från kvalster och dåliga lukter.

Tvätta och tumla dina kuddar ett par gånger om året.

Tvätt

 1. Tvätta i enzymfritt tvättmedel. Detta gäller särskilt för dunkuddar då tvättmedel som innehåller enzymer förstör fjädrarna vars funktion är att isolera värmen. 
 2. Använd inte sköljmedel. Använd ett skonsamt enzymfritt tvättmedel och ha inte med sköljmedel eller något annat medel. Risken är att de naturliga oljorna i dunet förstörs – fjädrarnas funktion men också form skadas och din kudde blir platt och tråkig.
 3. Extra centrifugering. Särskilt om du ska torktumla dem, vilket vi rekommenderar, bör du installera tvättprogrammet så att den centrifugerar en extra omgång. Detta gör det lättare för dem att torka.

Torka

 1. Håll kuddarna puffiga. För att dina kuddar inte ska tappa formen att inte fyllningsmaterialet ska klumpa sig kan du slänga in 2-3 tennisbollar i torktumlaren tillsammans med dina kuddar. Detta hjälper kudden att hålla fin och puffig form. Vi rekommenderar även att du tar ut dem ett par gånger i timmen för att skaka om och puffa till.
 2. Få dem helt torra. Torktumla dem tills de blir torra rakt igenom. Låt ingen fukt finnas kvar. 

Sov gott med nytvättade kuddar

Varför blir kuddarna gula med tiden?

Den vanligaste anledningen till att dina kuddar får stora gula fläckar är oftast p g a de absorberar svett. Tygmaterialet är också avgörande för hur pass känslig kudden är för fläckarna. 

Hur håller jag mina kuddar fräscha mellan tvättarna?

Du bör tvätta dina kuddar 3-5 gånger om året beroende på hur mycket de används (är det sovkudde eller prydnadskudde?). Mellan tvättarna kan du ändå hålla dem fräscha genom att t ex: 

 • Lägga ut dem i solen under en varm dag. 
 • Hålla dem borta från fukt då det förstör material och innehåll. 
 • Byt ut din sovkudde med jämna mellanrum. 

Få en ren och mjuk känsla i hemmet

Massor av liv i gamla kuddar! – Bra att veta

Vid universitetet i Manchester, England, gjordes en studie på vad som kunde hittas i kuddar som var mellan 1,5-20 år gamla. De hittade inte mindre än 16 olika sorters svamp, massor av kvalster och andra allergiframkallande bakterier i textilerna. 

En 2 år gammal kudde kan innehålla så mycket som 10% kvalster. Det är alltså en god idé att inte bara tvätta sina kuddar regelbundet men även byta ut dem för att undvika känslighet och allergi.

Vi tvättar dina kuddar!

Vi kommer och tvättar dina kuddar om du hellre skulle vilja att det blir gjort av proffs! Samtidigt kan vi även göra en storstädning eller varför inte fönsterputs?

Läs om fler städtips här:

Rengör spisfläkt

Rengör kyl och frys

Kontakta Haynes
Cleaning AB