Trägolv

För att städa och tvätta trägolv börjar du med att antingen sopa eller dammsuga golvet. Det är viktigt att du inte repar ytan, använd därför en mjuk borste eller lämpligt dammsugarmunstycke. Tyvärr är det enkelt att råka repa med dammsugare, var därför noggrann. Använd heller inte blekmedel eller andra starka rengöringsmedel som också har tendens att lämna märken efter sig.

Efter sopning eller dammsugning fyller du en hink med varmt vatten och tillsätter sedan tvål, som till exempel miljövänlig och fantastiskt doftande Grumme såpa. (Tillsätt tvålen efter att ha fyllt hinken med vatten för att undvika överdriven skumbildning.)

Moppa golvet och torka rent med moppen. Undvik att lämna överflödigt vatten på golvet, eftersom långvarig exponering för vatten kan skada trägolv och orsaka missfärgning, skevhet och ruttnande.

Om det finns svåra att ta bort fläckar på trägolvet, använd en mjuk trasa eller svamp med tvål och vatten för att rengöra dem. När fläckarna har tagits bort, se till att torka området noggrant med en ren, torr trasa. För extra skydd, överväg att lägga till ett skyddande lager av vax på trägolven. Vaxning ger en långvarig glans och gör rengöring och tvätt lättare.

För en djupare rengöring kan du också använda en ångmopp för att rengöra och sanera dina trägolv. Ångmoppar fungerar genom att värma upp vatten för att producera ånga, som effektivt rengör och desinficerar även de tuffaste fläckarna och smutsen utan att använda några kemikalier. Var dock noga med att inte ångmoppa obehandlade golv eller golv som har exponerade sprickor eller känsliga områden.

Trappa med ekgolv

 

Parkettgolv

Parkettgolv är ett populärt val bland många hem. Torrstädning är att föredra framför våttorkning när det kommer till parkett. Dammsug, torrmoppa och ibland kan du även använda en fuktig mopp eller trasa för att få bort fläckar. Även här är Grummes tvättsåpa ett bra och skonsamt val både mot materialet och naturen.

Det är viktigt att vara uppmärksam på vilken typ av trä som används för att göra ditt parkettgolv. Hård lönn och bokträ är känsliga för fukt, så du bör undvika att använda vatten för att rengöra dem. Undvik också att använda rengöringsprodukter som innehåller ammoniak eftersom de kan skada finishen på ditt golv. Välj istället milda, skonsamma rengöringsmedel som tvättsåpa, som är miljövänlig, säker för ditt golv och inte skadar finishen.

Om ditt trägolv har en vax- eller oljefinish bör du vara extra försiktig när du rengör det. Starka rengöringsmedel kan lämna ränder eller ta bort beläggningen, vilket resulterar i permanent skada på ytan. En mild rengöringslösning eller helt enkelt varmt vatten med milt rengöringsmedel räcker för att rengöra dessa typer av golv.

Möbelfötter är ökända för att lämna repor och märken på dina parkettgolv. För att förhindra att detta inträffar, fäst filtkuddar eller glidskydd på botten av dina möbelben. Du kan också använda mattor eller löpare för att skydda områden med hög trafik som korridorer och entréer.

Möbeltassar

Laminatgolv

Oftast räcker det gott och väl med att dammsuga, torrmoppa eller sopa rent ett laminatgolv. Skulle det behövas en grundligare rengöring kan du exempelvis fukttorka golvet med en urvriden mikrofibermopp. Allrengöringsmedel eller golvrengöringsmedel funkar bra. Använd inte såpa på laminat då det kan lämna efter sig en fet hinna. Använd heller inte poleringsmedel, vax eller polityr. Envisa fläckar kan tas bort med aceton eller annan alkoholhaltig lösning.

Klinker

En av de fina sakerna med klinkerplattor är att de är ganska lätta att rengöra. För vardagssmuts och damm, använd helt enkelt en dammsugare eller borste för att rengöra golven efter behov. För djupare rengöring kan du använda en fuktig mopp och ett milt golvrengöringsmedel. Var noga med att undvika hårda eller slipande rengöringsmedel, som blekmedel eller ammoniak, eftersom dessa kan skada ytan på plattorna.

Tvätta fogarna

En annan viktig del av att underhålla dina klinkerplattor är att hålla fogen ren. Med tiden kan smuts och smuts byggas upp i fogen mellan plattorna, vilket gör att de ser matta och missfärgade ut. För att rengöra fogen kan du använda en enkel lösning av bakpulver, vatten och lite vinäger. Blanda ingredienserna tills du har en tjock pasta, applicera den sedan på fogen med en liten borste. Låt pastan sitta i cirka 30 minuter, skölj sedan bort den med varmt vatten och torka med en ren trasa.

Repetera samma sak igen om det inte försvinner och använd en tandborste för att skrubba bort det som sitter hårt.

Spegel

Ta bort svart mögel

Ibland har man otur och får svart mögel i badrummet. Hur får man bort det då? Går det ens? Ja då! Du kan använda klorin, tvättmedel, bakpulver, bikarbonat, citronsyra eller ättika för att få bort mögel. Blanda en av dessa medel med vatten och spraya sedan på den angripna ytan. Torka sedan av.

  1. Blanda t ex klorin med vatten i förhållande 1:1.
  2. Spraya klorinblandningen på fogarna och låt stå i 2-3 timmar.
  3. Du behöver sedan spraya på nytt, skrubba mögelfläckarna med borste.
  4. Skölj.
  5. Repetera tills möglet är borta.

Kom ihåg att använda gummihandskar och möjligen skydd för ögon, näsa och mun när du använder starka medel som t ex klorin. Ett par glasögon, simglasögon, skidglasögon samt en mask för näsa och mun kan räcka.

Vi tvättar dina golv!

Du kan också alltid anlita oss till att tvätta dina golv så vet du med säkerhet att det blir rätt gjort och skinande rent! Haynes städfirma gör jobbet så att du har tid med annat.

Läs om fler städtips här:

Tvätta kuddar

Putsa fönster

Rengör spisfläkt

Kontakta Haynes
Cleaning AB